Surovine
Surovine

Čaj

Čaj v svetovnem merilu sodi med najbolj priljubljene pijače, pridelujejo pa ga tako na plantažah kot tudi na površinah manjših kmetovalcev. Največ čaja pridelajo Kitajska, Indija, Kenija in Šrilanka, medtem ko npr. rooibos uspeva samo v Južni Afriki. Čajne lističe pogosto ročno obirajo ženske, težko delo pa je plačano tudi pod eksistenčnim minimumom. Slednje je še posebej pogost pojav pri malih kmetovalcih, ki se spopadajo s številnimi izzivi. Zaradi trgovanja s čajem na svetovnem trgu cene nihajo, zelo pa se razlikujejo tudi glede na regijo in kakovost. Poleg tega sta letina in kakovost čaja zelo odvisni od podnebja, zaradi česar se lahko čaj prideluje na več različnih pridelovalnih območjih.

Z namenom izboljšanja situacije kmetovalcev, za nadgradnjo njihovega znanja, dolgoročno boljše letine ter izboljšanja njihovih življenjskih razmer, zaupamo priznanim auditorjem socialnih standardov. Ne odobravamo izvajanja okolju škodljivih ukrepov, kot npr. ilegalne sečnje ter zažiganja. Našo politiko nabave čaja uporabljamo kot smernico za udejanjanje odgovorne nabave.

Za nas so sprejemljivi sledeči standardi certificiranja:

  • Fairtrade
  • UTZ/UEBT
  • Rainforest Alliance

Skupaj z našimi poslovnimi partnerji pri večini čajev lastne blagovne znamke že upoštevamo priznane socialne standarde, odgovorno nabavo čaja v naših dobavnih verigah pa želimo spodbujati in okrepiti tudi v prihodnosti.

Projekt CO2
Projekt CO2
 
ZBIRALNA AKCIJA
ZBIRALNA AKCIJA
 
Za lepšo prihodnost otrok
Za lepšo prihodnost otrok