Surovine
Surovine

Otroško delo meče slabo luč na proizvodnjo kakava

Okrog 5,5 milijonov majhnih kmetov v tropskih državah našega planeta prideluje kakav. Nizki in nezanesljivi prihodki, slabe delovne razmere ter otroško delo so v tem sektorju žal močno prisotni. Strokovnjaki ocenjujejo, da je na plantažah zahodne in srednje Afrike že več kot 200.000 otrok prisiljenih delati iz dneva v dan.

Z namenskimi ukrepi si v poslovni skupini ALDI Süd skupaj s številnimi drugimi organizacijami in podjetji prizadevamo zmanjšati ta trend, saj želimo, da naši kupci uživajo v okusu čokolade z mirno vestjo. Naš cilj je, da bodo dolgoročno naši čokoladni izdelki proizvedeni izključno iz kakava iz certificirane trajnostne pridelave. Zato sodelujemo s programom UTZ in organizacijo FAIRTRADE, ki preverjata delovne razmere na plantažah.

UTZ pomeni „dobro“

Že zdaj so v vseh HOFERjevih trgovinah v ponudbi številni izdelki z znakom kakovosti UTZ. UTZ Certified je eden največjih svetovnih programov za spodbujanje trajnostne pridelave kakava. Kmetovalce podpira pri pridelavi, usmerjeni v prihodnost, ki je prijazna do okolja in ljudi. Program v proizvodne obrate napotuje tudi neodvisne strokovnjake, ki preverjajo delovne razmere, varstvo okolja in pravilno upravljanje obratov. Vse to pozitivno vpliva tako na kakovost kakava kot tudi na življenjski standard kmetov, delavcev in njihovih družin.

UTZ v jeziku visoko razvite majevske kulture pomeni „dobro“. V tem smislu ostaja čokolada naša sladka razvada, ki se ji ni treba upreti.

Projekt CO2
Projekt CO2
 
Karitas zbiralna akcija
Karitas zbiralna akcija
 
Nasmeškotki
Nasmeškotki