Surovine
Surovine

Naj imajo ribe prihodnost

Vedno več ljudi v svoj jedilnik vključuje ribe. V zadnjih 10 letih se je uživanje rib močno povečalo in se še povečuje. Njihova priljubljenost ne preseneča, saj strokovnjaki za zdravo in uravnovešeno prehrano priporočajo redno uživanje rib. Ribe vsebujejo lahko prebavljive beljakovine, pomembne vitamine, minerale in elemente v sledovih ter še posebej dragoceno ribje olje.

Ribje meso je dragoceno, vendar je na voljo v vedno manjših količinah, saj je zaradi nenadzorovanega ribolova prirast rib manjša od ulova. To velja tudi za garnele, saj je razpoložljivost trajnostno gojenih kakovostnih garnel po vsem svetu že vrsto let omejena in se še zmanjšuje. Zato smo zasnovali edinstven projekt trajnostnega gojenja garnel v Indiji, poleg tega pa vam na HOFERjevi platformi www.check-your-product.com zagotavljamo sledljivost izvora vedno več izdelkov.

Kot eden najbolj priljubljenih trgovcev z živili v Sloveniji na tem področju čutimo še posebno odgovornost, saj lahko z našo ponudbo podpiramo trajnostno ribištvo in prispevamo k njegovi prepoznavnosti. Da bodo tudi prihodnji rodovi še lahko uživali v ribah in morskih sadežih, smo si zadali cilj, našim kupcem v največji mogoči meri ponujati ribe iz trajnostnega ribištva in ribogojstva. Za dosego tega cilja in izpolnitev naše odgovornosti smo pri nabavi naših izdelkov iz morskih sadežev in rib zavezani k načelu trajnosti. To je zapisano v naši politiki o trajnostni nabavi rib, ki jo v nadaljevanju podrobneje predstavljamo. A to še ni vse, saj našo obljubo glede trajnostnega ribištva najdete tudi v naši politiki družbene odgovornosti, ki je na mednarodni ravni zavezujoča za celotno poslovno skupino ALDI SÜD in skupino HOFER.

Ocena rib, kot jih vidi naš partner WWF

Naša politika nabave rib, ki je usmerjena v zaščito surovin in v prihodnost, služi tako nam kot tudi našim partnerjem kot vodilo pri nabavi izdelkov iz morskih sadežev in rib v skladu z načelom trajnosti. S tem, ko z našo politiko nabave rib spodbujamo trajnostno ribištvo in ribogojstvo, se skupaj z našimi poslovnimi partnerji spopadamo z izzivi, ki jih prinaša prihodnost.

Naša politika nabave rib obsega vse izdelke iz morskih sadežev in rib – hlajene, zamrznjene in konzervirane – ter druge izdelke, ki vsebujejo ribje meso, kot so na primer hrana za živali, namazi ali pice s tuno.

Temelj nabavne politike skupine HOFER je dolgoletno intenzivno sodelovanje z organizacijo WWF (Svetovna organizacija za varstvo narave). Morski biologi organizacije WWF našo ponudbo v rednih časovnih presledkih temeljito preverijo. Na podlagi podrobnih in uveljavljenih meril našo celotno ponudbo rib najmanj enkrat letno preučijo z vidika trajnosti. Te ocene so odločilnega pomena pri odločanju za ali proti določenemu izdelku oz. določeni vrsti ribe pri uvrstitvi v našo ponudbo. S pomočjo organizacije WWF smo lahko našo ponudbo ribjih izdelkov oblikovali bistveno bolj skladno z načeli trajnosti. Poleg tega nam organizacija WWF svetuje pri vseh vprašanjih glede odgovorne nabave rib.

Naša politika nabave rib vključuje naslednja področja:

Razlago najpomembnejših pojmov s podrobnostmi glede naše politike nabave rib najdete v glosarju.

 

 

Projekt CO2
Projekt CO2
 
Zbiralna akcija očal
Zbiralna akcija očal
 
Za lepšo prihodnost otrok
Za lepšo prihodnost otrok