Varovanje okolja
Varovanje okolja

Naši trenutni TESTI in ukrepi

Vprašanje embalaže je v podjetju prisotno na številnih področjih. Temu primerno raznoliki so tudi naši ukrepi. Nekateri so navzven bolj – denimo ukinitev plastičnih vrečk za enkratno uporabo na blagajnah – drugi manj opazni, a so kljub temu učinkoviti.

1. ZMANJŠAJ

Manj embalaže pri sadju in zelenjavi

 • Prizadevamo si, da širimo ponudbo nepakiranih izdelkov in s tem omogočamo, da se po nakupu nabere manj odpadne embalaže.
 • Pri BIO Fairtrade bananah že od aprila 2018 ne uporabljamo embalažne folije, od takrat smo prihranili več kot 4 tone embalažnega filma oz. odpadne embalaže.
 • Testno smo pričeli s t.i. natural brandingom oz. laserskim označevanjem sadja in zelenjave, na primer BIO avokada. Pri postopku laserskega označevanja se neposredno na lupino sadja ali zelenjave zapiše laserska oznaka, ki vsebuje vse potrebne informacije, zato dodatna embalaža ni potrebna.
 • Embalažo za sadje in zelenjavo uporabljamo le v primeru, da je potrebna za zagotavljanje obstojnosti oz. za razločevanje med biološkim in konvencionalnim blagom. Uporabo plastike zmanjšujemo tudi tako, da sadje in zelenjavo lastne BIO blagovne znamke »Natur Aktiv«, če je le mogoče, pakiramo v folijo, ki je primerna za kompostiranje.
 • BIO čebula in krompir sta pakirana v mrežo iz biogenih snovi.
 • Tudi jušna zelenjava in por sta, namesto v plastični, na voljo v kartonski posodici.
 • Poleg tega smo začeli s projektom zmanjševanja količine slabo razgradljivega PVC-ja pri embalaži jabolk. Posodice iz penaste umetne mase, kjer so bile le-te uporabljene, smo v veliki meri nadomestili s kartonastimi.

MANJŠA PORABA MATERIALA za bolj trajnostno embalažo

 • Z izboljšanimi pokrovčki za PET-plastenke (nižji pokrovčki iz manj materiala) nam je uspelo dodatno znižati porabo običajne umetne mase.
 • Pri čevljih smo polivinilne vrečke nadomestili s papirnatimi oznakami in tako prihranili veliko umetne mase.

BREZ PLASTIČNIH IZDELKOV ZA ENKRATNO UPORABO DO KONCA 2019

 • Najkasneje do konca 2019 bomo iz prodaje umaknili vatirane palčke s plastičnim delom, plastične slamice, krožnike, kozarce in pribor za enkratno uporabo. Piknik program je bil sicer del naše časovno omejene posebne ponudbe, kjer pa že nekaj časa ponujamo skoraj izključno biorazgradljive alternative. Izdelki bodo na voljo v okolju prijaznejših različicah.

2. PONOVNO UPORABI

VREČKE ZA VEČKRATNO UPORABO

Novih rešitev ne iščemo pospešeno le na področju pakiranja. Odločen korak v smeri trajnostne uporabe smo v juniju 2019 naredili z ukinitvijo plačljivih klasičnih plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Kupcem ostajajo na voljo PEFC-certificirane PAPIRNATE VREČKE ali VREČKE ZA VEČKRATNO UPORABO:

 • nakupovalna torba za večkratno uporabo v različnih barvah,
 • nakupovalna vrečka za večkratno uporabo iz recikliranega materiala
 • ter Fairtrade bombažna vrečka »Manj je v(r)eč«, del sredstev od prodaje HOFER namenja društvu Ekologi brez meja.

TRANSPORTNI ZABOJI ZA VEČKRATNO UPORABO

 • Kadar je le mogoče, prevažamo kruh, pecivo, sadje in zelenjavo iz skladišča v trgovine v transportnih zabojih za večkratno uporabo (IFCO zaboji). Te zaboje uporabljamo tudi za prevoz sadja in zelenjave iz Evrope. Edina omejitev pri tem je, da mora biti tudi izdelek primeren za prevažanje v njih. Prednosti transportnih zabojev za večkratno uporabo so številne: s svojo stabilno zgradbo, zanesljivim zaklopnim sistemom in gladko notranjo površino med prevozom ščitijo sadje in zelenjavo, hkrati pa jih je mogoče 100 % reciklirati, če se poškodujejo. Poleg tega omogoča zlaganje povratne embalaže boljši izkoristek. S tem ne prihranimo samo pri stroških prevoza, kar se odraža pri ceni izdelkov, temveč tudi zmanjšamo število transportnih poti in zmanjšamo količino embalaže.

3. RECIKLIRAJ

Iz starega delamo novo

Ko se embalaži ne da izogniti, smo pozorni na primernost za recikliranje in vsebnost reciklata. Kadar je le mogoče, izberemo embalažo z visokim deležem umetne mase, ki jo je mogoče reciklirati. Tako lahko iz recikliranih embalažnih snovi pridobimo nove. S tem ne podpiramo le vseevropske strategije za plastiko, temveč tudi vzpostavitev krožnega gospodarstva v Sloveniji.

 • Veliko HOFERjevih PET plastenk že vsebuje reciklirane materiale (izbrani detergenti, mineralna voda Lissa, itd). Tako je na primer tudi embalaža detergenta Tandil Eco iz 100 % recikliranega PET materiala.

Odpadki kot surovina krožnega gospodarstva

Odpadno embalažo, ki se nabere v naših trgovinah, recikliramo – kajti odpadki za nas niso smeti, temveč dragocena surovina.

 • Stopnja recikliranja odpadne embalaže (papirja, folije, kartona) v trgovinah v letu 2018 je bila 100 %.

Želimo se nenehno izboljševati

Prizadevamo si, da smo na tekočem z napredkom v embalažni industriji, poleg tega podpiramo projekte, ki iščejo nove rešitve na področju pakiranja izdelkov. Že na začetku leta 2019 smo podprli pobudo Ministrstva za okolje in prostor ter Trgovinske zbornice Slovenije za zmanjšanje uporabe plastičnih nosilnih vrečk oziroma zmanjšanja plastičnih izdelkov v trgovini. V maju pa smo med prvimi pristopili h Kodeksu za zmanjšanje prodaje plastičnih nosilnih vrečk.

Projekt CO2
Projekt CO2
 
Radi beremo
Radi beremo
 
Za lepšo prihodnost otrok
Za lepšo prihodnost otrok