Varovanje okolja
Varovanje okolja

Zakaj pakiramo svoje izdelke?

Embalaža ščiti izdelek pred zunanjimi vplivi (mikroorganizmi, kisikom, svetlobo, fizičnimi obremenitvami itn.) in zmanjšuje živilske odpadke. Hkrati pomaga ločevati med biološkimi in konvencionalnimi izdelki. Ne služi le označevanju blaga, temveč tudi zagotavlja, da je blago na poti od izvora do kupca kar najbolje zaščiteno. Veliko nam pomeni, da se živila ne pokvarijo po nepotrebnem in da jih embalaža dobro zaščiti. Glede na izdelek in njegove lastnosti se za embalažo uporabljajo različne snovi, denimo karton, plastika ali večplastni kompozitni materiali.

Naši dosedanji UKREPI

Pri izbiri embalaže sledimo jasnemu načelu: stalno preverjamo, koliko embalaže potrebujejo naši izdelki in si prizadevamo, da bi njeno količino zmanjšali ali je sploh ne uporabili. V preteklih letih nam je uspelo doseči že veliko:

  • Od leta 2018 spodbujamo k uporabi trajnostne vrečke Manj je vreč iz Fairtrade bombaža. Prodali smo jih že več kot 130.000 in tako preprečili nastanek več kot 4 ton odpadnih plastičnih vreč.
  • Prizadevamo si, da bi sadje in zelenjavo ponujali nepakirano. Kjer to ni mogoče, skušamo uporabljati embalažo iz okolju prijaznejših materialov. Tako se pri biološkem sadju in zelenjavi že uveljavljajo inovativne rešitve, kot denimo lasersko označevanje ali celulozne folije oz. celulozna vlakna.
  • Namesto transportnih kartonov, kjer je le mogoče, za prevoze kruha, peciva, sadja in zelenjave iz skladišča do trgovin uporabljamo transportne zaboje (IFCO zaboje) za večkratno uporabo. Slednji tudi ščitijo izdelke, hkrati pa se v primeru poškodbe lahko 100 % reciklirajo.
  • Tudi pri pralnih, pomivalnih in čistilnih sredstvih HOFERjevih lastnih blagovnih znamk smo že uveljavili izboljšave. Tako smo, denimo, pri svojih tekočih pralnih sredstvih za belo in barvno perilo zmanjšali prostornino embalaže, a ohranili število pranj na pakiranje. Tudi pomivalna sredstva najdete v PET-plastenkah, ki so izdelane iz do 100 % recikliranih snovi.
Projekt CO2
Projekt CO2
 
Radi beremo
Radi beremo
 
Za lepšo prihodnost otrok
Za lepšo prihodnost otrok