Prijatelji živali
Prijatelji živali

V mesecu OKTOBRU se posvečamo ježkom, ki prav v tem letnem času potrebujejo še več naše pozornosti. Morda preseneča dejstvo, da smo ljudje tem malim živalim precej nevarni, saj jih ogrožamo do te mere, da so tik pred izumrtjem. Izpostavljeni so mnogim nevarnostim - vrtnim kosilnicam, zažiganju rastlinskih odpadkov, v katere se radi ugnezdijo, ter različnim vrtnim strupom. Veliko ježkov pogine ravno pozimi, saj zaradi pomanjkanja hrane ne pridobijo dovolj zalog podkožne tolšče. Zato je zelo pomembno, da ježke varujemo.

Eden od načinov, kako jim lahko pomagamo, je ureditev preproste hišice. Prekrita s kupom listja bo vsak vrt hitro spremenila v pravi raj za ježke. Hišico postavite na svojem vrtu in ježke tudi nahranite - a pozor, nikakor z mlekom in kruhom! Posodice s hrano lahko nastavite v bližino grmičevja ali živih mej. Če pa z nastavljeno hrano ne želite krmiti sosedovih mačk, vas vabimo k izdelavi čisto prave ježeve krmilnice. S tem boste tudi vi pripomogli, da bodo naši ježki že to zimo spali bolje in preživeli.

NAVODILA ZA IZDELAVO JEŽKOVE HIŠICE

POTREBUJEMO:

  • 47 opek velikosti 10 x 20 x 5 cm
  • 1 kamnita ali betonska plošča velikosti 50 x 50 cm
  • slama ali seno

POSTOPEK IZDELAVE:

1. Dve opeki razpolovimo. Nato eno polovico ponovno razdelimo na pol, da dobimo dve četrtinki.

2. Hišico skupno sestavlja šest vrst opeke in streha. Prvo vrsto opek položimo tako, da površina notranjosti hišice meri 30 x 30 cm in da ostane ca. 10 cm široka vhodna odprtina. Za to potrebujemo sedem celih in eno polovico opeke.

3. V naslednji vrsti opeke polagamo z zamikom glede na prvo vrsto. Torej na mesto, kjer v prvi vrsti leži polovica opeke, v drugo vrsto položimo celo opeko. Drugo vrsto ponovno zaključimo s polovico opeke.

4. V tretji vrsti z eno opeko pokrijemo vhodno odprtino, tako da nastane 10 x 10 cm velik vhod. Levo in desno od te opeke položimo četrtinki opeke in nadaljujemo vrsto s polaganjem celih opek. Potrebujemo še šest celih in eno polovico opeke.

5. V vsaki od naslednjih treh vrst zložimo po osem opek, ponovno z zamikom glede na spodnjo vrsto. Nato napolnimo hišico z zadostno količino slame ali sena, da bo ježkom pozimi mehko in toplo. 

6. Na koncu na vrh položimo še ploščo za streho, ki bo hišici zagotovila stabilnost.

7. Ko jeseni z dreves odpade dovolj listja, hišico pokrijemo z velikim kupom listja, pomešanega z dračjem. Vhod v hišico lahko ostane rahlo zakrit, da ga mačke in kune težje opazijo.

POMEMBNO! Vhod hišice mora biti obrnjen proti jugovzhodu, stran od vetra. Ob dežju se v njej ne sme nabirati voda in postavljena mora biti na mirnem in senčnem delu vrta, najbolje pod grmovjem.

Spomladi moramo slamnato steljo zamenjati, ker se preko zime v njej ugnezdijo bolhe in zajedavci. Sicer pa ježkov domek lahko ostane na vrtu celo leto, saj mu bo z malo sreče v njem tako lepo, da bo spomladi v njem vzredil svoje mladičke. In kdo se jih ne bi razveselil? Vabimo vas, da se tudi vi lotite gradnje ježeve hišice in ježkom na vašem vrtu pripravite prijeten zimski dom!

Zbiralna akcija očal
Zbiralna akcija očal
 
Vrečka dobrote
Vrečka dobrote