Prijatelji živali
Prijatelji živali

Pomagajmo žabicam

Pomlad že trka na vrata in počasi se pričenjajo spomladanske selitve dvoživk, posledično pa tudi akcije Pomagajmo žabicam, v katerih prostovoljci po vsej Sloveniji pomagajo dvoživkam čez cesto. Najbolj neučakane so se namreč že začele prebujati iz zimskega spanca, množično spomladansko selitev pa pričakujemo v naslednjih treh tednih.

Ljudje se v zadnjem času vedno bolj zavedamo ogroženosti dvoživk in smo zato tudi vedno bolj pripravljeni pomagati pri reševanju teh živali, še posebej takrat, ko so najbolj ranljive. To je prav v spomladanskem času, ko se selijo iz prezimovališč (gozdovi) v mrestišča (mlake), saj je večina dvoživk v času razmnoževanja vezana na vodo. V tem času se premikajo počasi, saj nosijo zarod, poleg tega pa samice na hrbtu že prenašajo samce. V krajih, kjer njihovo selitveno pot prečka prometna cesta, večina populacije žal konča pod kolesi avtomobilov.

Pomoč žabam je torej več kot smiselna, saj lahko že nekaj prostovoljcev na točki, kjer živali prečkajo cesto, reši tudi več sto ali več 1000 živali v le nekaj dneh. Da sploh ne omenjamo, da je spomladansko večerno sprehajanje, ki ga združimo s pobiranjem dvoživk, izjemno dobra rekreacija in prijetna sprostitev ter poučna zabava za naše najmlajše. 

Marsikateri ljubitelj živali bi žabam rad pomagal, pa ne ve, kako se pridružiti akciji. V podjetju HOFER smo se odločili sodelovati pri osveščanju in pozivanju k akciji društva Žverca. Na spletni strani www.pomagajmo-zabicam.si najdete zemljevid z zbranimi lokacijami, kjer se lahko udeležite reševanja žabic. Vnesene so organizirane akcije (na zemljevidu je za vsako akcijo posebej naveden organizator) in tudi kraji, kjer so na cesti opazili dvoživke, vendar jim tam še nihče ne pomaga.

Reševanje žabic in ostalih dvoživk je sila preprosto – vsak večer med 18. (od takrat, ko se zvečeri) in 21. uro jih nosimo z ene strani ceste na drugo. Obvezna oprema, ki si jo priskrbi vsak sam: dovolj globoko vedro, odsevni jopič in dobra svetilka, v primeru dežja tudi škornji in dežni plašč. Na vsaki posamezni akciji naj prostovoljci upoštevajo navodila organizatorjev, saj udeležba poteka na lastno odgovornost. Aktivnosti potekajo v večernem času ob prometnih cestah, zato poskrbite za obvezno opremo in bodite pri prečkanju cest previdni. Otroci naj bodo obvezno v spremstvu staršev!

Vir: Društvo Žverca 

Zbiralna akcija očal
Zbiralna akcija očal
 
Vrečka dobrote
Vrečka dobrote