Prijatelji živali
Prijatelji živali

Ptičja hišica

Pozna jesen oz. mesec NOVEMBER je čas, ko se že pošteno shladi, saj se ponoči temperature lahko spustijo pod ledišče in naravo nemalokrat že pokrije snežna odeja. To je primeren čas, da naredimo ptičjo hišico in pticam pomagamo pri gnezdenju. Če v okolici svojega doma pticam ponudimo primerno zatočišče in hrano, nam bodo v zameno dovolile, da si jih ogledamo od blizu. Naj vas ne preseneti, če boste spoznali tudi kakšno ptico, ki je pred postavitvijo hišice sploh niste opazili.

Ptice pozimi potrebujejo predvsem zatočišče pred mrazom in vlago, zato je zelo pomembno, da ptičjo krmilnico ustrezno oblikujemo, sestavimo iz primernih materialov in postavimo na pravo mesto.

ZA VAS SMO ZBRALI NEKAJ KORISTNIH NASVETOV:

1. POSTAVITEV: Najbolje je ptičjo hišico postaviti v bližino kakšnega grma oziroma krošnje dreves, ki pticam nudijo kritje, hkrati pa poskrbimo, da ne bo dostopna raznim plenilcem, zlasti mačkam. V kolikor je ptičja hišica nameščena na kol, naj bo vsaj meter in pol ali dva metra oddaljena od tal. Najbolj pa je pomembno, da je v zavetju pred vetrom in padavinami, saj je eden od ključnih pogojev za ustrezno hranjenje ves čas suha hrana v hišici.

Namig: ptičjo hišico oz. krmilnico namestite tako, da boste ptice v njej lahko opazovali: na vrt, teraso ali balkon.

2. MATERIALI: Ptičja hišica mora pticam nuditi zavetje, zato je pomembno, da je vzdržljiva, vodoodporna in dobro pritrjena na podlago ali drevo, hrana pa naj bo pticam dostopna z vseh strani. Najboljši material za gradnjo je les, strokovnjaki odsvetujejo uporabo aluminija ali drugih kovin, saj se lahko na soncu preveč segrejejo. 

3. NAČRT: Ptice se bodo najbolje počutile, če bo streha hišice vsaj nekaj centimetrov daljša od same hišice, da vanjo ne bosta padala sneg oz. voda. V hišico obvezno izvrtajte majhno luknjico ali špranjo, skozi katero lahko odteče voda, če bi vseeno zašla vanjo. Hkrati bo to pripomoglo k večji zračnosti hišice. 

4. ČIŠČENJE: S tem, ko smo postavili ptičjo hišico, smo nekaj naredili, a to še ni dovolj. Potrudimo se, da jo redno preverjamo in čistimo, saj se bodo v njej kopičili ostanki hrane in nečistoče, ki so lahko vir okužbe z različnimi povzročitelji bolezni pri pticah. Prav tako ptice skušajmo hraniti po ustaljenem urniku in s primernimi količinami sveže hrane. To pomeni, da jim ne nasujemo večje količine semen, temveč jim redno doziramo zmernejše količine. Po nekaj dneh bomo že ugotovili, kaj oziroma koliko to pomeni.

Zapomnite si: pomembno je, da z rednim in zmernim hranjenjem ptic nadaljujemo do večje trajnejše otoplitve, ko lahko s hranjenjem postopno prenehamo.

5. IZBIRA HRANE: Najprimernejša hrana za ptice je takšna, ki jo v enaki obliki lahko najdejo tudi v naravi, torej predvsem semena in razni plodovi. Čeprav ptice v naravnem okolju rade prigriznejo tudi kaj drugega, jih nikoli ne smemo hraniti z ostanki hrane za ljudi, saj pticam škodi kuhana, predvsem pa začinjena hrana, nadvse škodljiv je zlasti kruh.

Namig: v naši sezonski ponudbi najdete sončnična semena, ki so namenjena krmi ptic, v 2,5 kilogramskem pakiranju. Ptičjo hrano najdete tudi v naši posebni ponudbi.

6. Če nimate časa za izdelavo lastne ptičje hišice, lahko z nakupom hišice podprete Zavod Morje, kjer izdelujejo unikatne ptičje hišice iz lesa, izkupiček od prodaje pa namenijo pomoči invalidnim osebam, osebam s poškodbo glave in socialno ogroženim osebam. Več o Zavodu Morje in njihovi ponudbi najdete na povezavi: www.zavod-mojre.eu.

Zbiralna akcija očal
Zbiralna akcija očal
 
Vrečka dobrote
Vrečka dobrote