Prijatelji živali
Prijatelji živali

ŽIVALI IN PIROTEHNIKA

V prazničnem decembrskem obdobju, ko se bomo veselili v prijetnem in razposajenem vzdušju, bodo veselje z nami delili tudi naši mali prijatelji. Predvsem bodo uživali v vonjavah, ki se širijo iz kuhinje. Bolj ko se približujemo koncu leta, več je na ulicah tudi različnih luči, ognjemetov in zvokov zaradi spuščanja pirotehnike, ki pa jih večina domačih ljubljenčkov ne obožuje najbolj. Ravno nasprotno - temu se bi se najraje izognili, še posebej psi: nekateri se pokanja tako zelo bojijo, da celo pobegnejo. Glede na to, da se le majhen delež pobeglih psov, ki pristanejo v zavetišču, vrne v ljubeči dom, je dobro, da lastniki poskrbijo, da se to ne zgodi.

Psi slišijo višje frekvence kot mi, ujamejo pa celo 4-krat bolj oddaljene zvoke, tudi do 6 kilometrov. Kako zelo jih lahko močan pok v bližini prestraši, si ljudje težko predstavljamo. Še posebej prizadeti so tisti psi, ki so že imeli slabo izkušnjo in se ob pokanju tresejo, renčijo, slinijo in so prestrašeni še dolgo po tem, ko pokanja ni več slišati.

Kot lastniki lahko sami vnaprej poskrbimo za zmanjšanje stiske naših ljubljenčkov in tveganja za neljube pripetljaje. Nasveti veljajo tudi za tiste živali, ki se pokanja načeloma ne bojijo.

NASVETI ZA MIRNE IN PRIJETNE PRAZNIKE Z DOMAČIMI LJUBLJENČKI:

1. BODITE DOMA: Decembra naj bodo živali čim več časa doma, poskrbite pa, da ne bodo mogle pobegniti. Idealno bi bilo, da bi jim vedno nekdo delal družbo; ker je to težko, se potrudite, da vsaj zvečer niso same.

2. POSKRBITE, DA SE BODO ŽIVALI POČUTILE VARNO: Še bolj kot po navadi se pogovarjajte in igrajte z njimi ter jih ljubkujte. Nagovarjajte jih z mirnim oziroma pomirjujočim glasom in tonom. Cilj je, da se živali ves čas čutijo varne - zato je pomembno, da jim je na voljo njihov najljubši kotiček (velika napaka je na njihovo najljubše mesto postaviti božično drevesce).

3. URAVNAVAJTE ZVOK IN SVETLOBO: Ker vemo, da se bojijo pokanja in tudi svetlobnih učinkov, imejte okna čim več časa zaprta (vsaj v sobi, kjer se žival največ zadržuje), prižgite televizor oziroma radio, izogibajte se tišini. Zagrnite zavese, spustite žaluzije oziroma rolete in imejte stanovanje primerno osvetljeno, da živali ne bodo opazile dogajanja zunaj.

4. VEDITE SE KOT OBIČAJNO: Živali od nas sprejemajo signale, kako se obnašati. Prestrašen, nervozen lastnik bo dosegel ravno nasprotno od želenega. Sledite dnevni rutini, če se slučajno zgodi kaj presenetljivega, reagirajte, kot da to ni nič posebnega.

5. NE KAZNUJTE: Če se žival prestraši, je nikakor ne smete kaznovati, saj boste s tem le povečali njen strah in tesnobo. Prav tako je ne smete tolažiti med napadom strahu ali je skušati umiriti. Če se boste sami vedli, kot da je vse v redu in normalno, bo tudi žival ugotovila, da je njena reakcija neprimerna in neutemeljena.

6. NAGRAJUJTE: Ko močno prestrašena žival mirno leži, si zasluži lepo nagrado. Ponudite ji njen najljubši priboljšek. To ji bo dalo potrditev, da je njena reakcija pravilna, hkrati pa se bo v njej prebudil pomiritveni občutek ugodja. Med močnejšim truščem žival zabavajte z njej znano aktivnostjo (seveda takšno, ki jo po navadi izvajate znotraj stanovanja ali hiše) in jo s tem zamotite.

7. UPOŠTEVAJTE VETERINARJA: Živalim lahko daste pomirjevala, a le po nasvetu in navodilih veterinarja.

8. IMEJTE NADZOR: Sprehajanja psov se ne smete izogibati, a poskrbite, da boste med tem imeli nadzor. Izbirajte čas, ko pokanje ni pogosto, a bodite vedno pripravljeni. Zato naj bo vaš pes privezan, še preden stopite na prosto.

9. PRIZANESITE: V kolikor boste sami spuščali pirotehnična sredstva, svoje živali nikoli ne imejte pri sebi.

10. ČIPIRAJTE: Če vaši psi in mačke še niso čipirani, čim prej poskrbite tudi za to. Najslabše je, kadar nečipirana žival pobegne in izgine.

Zbiralna akcija očal
Zbiralna akcija očal
 
Vrečka dobrote
Vrečka dobrote