Prijatelji živali
Prijatelji živali

Živali in poletna vročina

Poletje je v polnem razmahu in z njim je prišla tudi poletna vročina, zato moramo v tem času še posebej dobro poskrbeti za naše štirinožne prijatelje.

KAKO PRAVILNO POSKRBETI ZA PSE V POLETNEM ČASU

Doma nikakor ne pozabite na primeren prostor, kjer biva vaš pes (v kolikor ga imate zunaj). Prostor mora biti senčen, brez prepiha in dovolj velik. Pes mora imeti v vsakem trenutku na voljo dovolj sveže pitne vode. Zadostna količina vode je v poletnih mesecih še toliko pomembnejša, če pes uživa v glavnem briketirano hrano.

Psi v koži, razen v šapah, nimajo žlez znojnic, ki so sicer zelo pomembne pri uravnavanju telesne temperature, zato psa ne sprehajajte po največji vročini, ampak v hladnejših delih dneva, torej zgodaj zjutraj ali zvečer, in imejte s seboj svežo pitno vodo.

Posebej pazljivi bodite pri starejših in bolnih psih, ki imajo že tako pogosto težave z dihanjem. Prav tako se izogibajte tudi sprehodom po vročem asfaltu, ki lahko zelo poškoduje šape štirinožca.

PSOV NIKOLI NE PUŠČAMO V AVTOMOBILIH

Psov ne smemo nikoli puščati v avtomobilih, tudi če so parkirani v senci in ste jim pustili odprto okno. Tudi v primeru, da pustite avto delovati in prižgete klimatsko napravo, to ni najboljša odločitev, saj se lahko zgodi, da klima odpove in zaradi pregretja motorja prične namesto hladnega pihati vroč zrak. Temperatura v avtu se lahko že v zelo kratkem času dvigne na več kot 70 stopinj Celzija, kar je lahko za psa smrtno nevarno.

Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko toplotni udar nastopi že v manj kot 10 minutah. Znaki vročinskega udara so: prekomerno sopenje, prekomerno slinjenje, povečan srčni utrip, povišana temperatura, težave z dihanjem, dezorientacija, nemir, živo rdeč jezik, lepljiva slina, sivkaste dlesni, kolaps ali izguba zavesti. Pojavijo se lahko vsi hkrati ali pa le nekateri.

V primeru toplotnega udara moramo žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo po vratu, prsih in trebuhu. Polivanje vsega telesa s hladno vodo ali celo potapljanje v vodo sta se po besedah veterinarjev izkazali za neprimerni metodi, saj se s tem lahko povzroči šok in celo smrt. Ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

Visoke poletne temperature so tako za ljudi kot za živali lahko zelo naporne, zato je pomembno, da sebe in svoje ljubljenčke obvarujemo pred nezaželenimi vplivi vročine.

Zbiralna akcija očal
Zbiralna akcija očal
 
Vrečka dobrote
Vrečka dobrote