Roza oktober
Roza oktober

Uspešen roza oktober pri Hoferju

V mesecu osveščanja o raku dojk smo se tudi pri Hoferju odločili podpreti prizadevanja združenja Europa Donna, ki želi ženske opozoriti, da je odgovornost do svojega telesa najpomembnejša preventiva pri preprečevanju raka dojke. Z rednim samopregledovanjem, gibanjem in zdravo prehrano lahko naredimo veliko.
Cel mesec oktober ste v naših poslovalnicah lahko kupili šampinjone v roza embalaži, označeni s posebno nalepko. Od vsakega prodanega paketa smo 10 CENTOV namenili za aktivnosti združenja EUROPA DONNA.
Ob koncu akcije smo zbrali kar 5.708,90 evrov.

Uspešen roza oktober

Vsem se najlepše zahvaljujemo za podporo!

EUROPA DONNA

Europa Donna je slovensko združenje za boj proti raku dojk, katerega temeljni cilj je vsem ženskam v Sloveniji zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito zdravljenje in uspešno celostno rehabilitacijo. Njeno poslanstvo je širjenje informacij o raku dojk po Evropi in v svetu, obveščanje o boleznih dojk in poudarjanje pomena ustreznega pregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Akcijo je kot ambasadorka roza oktobra podprla tudi JANA KOTESKA, aktivna članica Europe Donne, ki se ji najlepše zahvaljujemo!

Več o združenju Europa Donna si lahko preberete na www.europadonna-zdruzenje.si.

NE POZABIMO NA PREVENTIVO

Ena izmed najbolj učinkovitih metod, da odkrijete raka dojk že v zgodnjem stadiju, je samopregledovanje. Dobro je pričeti že v mladosti in nadaljevati vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, vse do menopavze, nato pa na izbrani dan v mesecu. Če se na redno pregledovanje nikakor ne morete navaditi, si pomagajte z brezplačno mobilno aplikacijo BREAST TEST, ki ga je razvilo združenje Europa Donna, in vas bo opozorila na samopregled.

Uporabnikom operacijskega sistema Android je brezplačna aplikacija na voljo v spletni trgovini Google Play, uporabnikom mobilnih telefonov iPhone pa v spletni trgovini Apple iTunes Store.

UŽIVANJE ŠAMPINJONOV

Za preventivo lahko poskrbite tudi z ustreznim izborom hrane, kot so denimo šampinjoni. Raziskave namreč kažejo, da šampinjoni vsebujejo koristne snovi, ki lahko pripomorejo k preventivi raka dojk. Povezavo med uživanjem šampinjonov in preprečevanjem razvoja raka so intenzivno preiskovali v raziskovalnem centru City of Hope iz Kalifornije, ki pomaga pacientom z rakom in diabetesom, ustanovil pa ga je Ameriški narodni inštitut za rakava obolenja. Zadnje desetletje posvečajo večjo pozornost povezavi med uživanjem gob in razvojem raka dojk. Dr. Shiuan Chen, predstojnik in profesor oddelka za biologijo rakavih obolenj na centru, je odkril, da lahko naravne snovi (ali učinkovine), prisotne v gobah, zavirajo delovanje encima aromataze. Približno 60 odstotkov raka dojk, ki se pojavi pred menopavzo in približno 75 odstotkov tistih po menopavzi, je odvisnih od estrogenov. Ker ima estrogen tako velik vpliv na razvoj raka dojk, za njegovo sintezo pa je ključnega pomena prav aromataza, je verjetno, da bi imela nenormalna količina pojavitve tega encima v telesu velik vpliv na razvoj raka in rakavih celic. Laboratorijske raziskave so pokazale, da gobe zavirajo delovanje aromataze. Dieta, polna s temi živili, bi tako lahko pripomogla k preventivi proti raku dojk.

Več o raziskavi lahko preberete tukaj.

Vključite šampinjone v svojo redno prehrano, za vas smo izbrali spodnji jesenski recept:

Šampinjoni in ajdova kaša s popečeno bučo

Sestavine (za 4 osebe):

 • 200 g ajdove kaše
 • 1 srednje velika sezonska muškatna buča ali 3 zelene bučke
 • 250 g šampinjonov
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • kisla smetana NATUR AKTIV
 • 100 g mlade špinače
 • feta sir NATUR AKTIV
 • orehi
 • jušna osnova
 • kokosovo ali olivno olje
 • začimbe: sol, poper, sojina omaka, majaron, peteršilj, timijan, balzamični kis

Bučo razpolovimo in odstranimo semena. Vsako polovico razrežemo po dolgem na 4 kose, premažemo z oljem ter posolimo in popopramo. Rezine položimo v pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici 20 minut pri 180 °C. Ajdovo kašo skuhamo po navodilih, vendar čas kuhanja skrajšamo za pol. Odvečno vodo odlijemo. V ponvi na olju popečemo čebulo in šampinjone. Dodamo kašo ter zalijemo z dvema zajemalkama jušne osnove. Začinimo s česnom, soljo in poprom ter 10 minut kuhamo na zmerni temperaturi. Občasno premešamo in po potrebi dodajamo jušno osnovo. Proti koncu jedi primešamo dve žlici kisle smetane. Tik pred serviranjem začinimo z zelišči in po želji tudi s sojino omako. Ajdovo kašo postrežemo s pečeno bučo, prekrijemo s svežo mlado špinačo, potresemo z orehi in zdrobljeno feto. Jed lahko tudi začinimo z balzamičnim kisom. Po lastnem okusu lahko ajdovo kašo nadomestimo z rižem, kuskusom, proseno kašo, lečo ali z eksotičnim bulgurjem pa tudi s kvinojo. Dober tek!

Še več odličnih receptov s šampinjoni lahko najdete tukaj.

Za lepšo prihodnost otrok
Za lepšo prihodnost otrok
 
Poskrbimo za svoje zdravje
Poskrbimo za svoje zdravje