Za medeno prihodnost
Za medeno prihodnost

MISIJA: KAKO POMAGATI ČEBELAM?

Ali ste vedeli, da brez čebel ne bi bilo življenja, kot ga poznamo?

Čebele so za našo prihodnost izjemnega pomena, saj oprašijo 80 % vseh rastlin in kar 90 % sadnih dreves – s tem skrbijo za ohranjanje in razvoj rastlinskih vrst ter njihove sadove, ki so osnova zdrave prehrane. Brez čebel bi bila kakovost našega življenja veliko slabša. Zaradi človekovega neodgovornega ravnanja z okoljem so majhne opraševalke vsak dan bolj ogrožene, slabša pa se tudi kakovost njihovih pridelkov. Odločili smo se, da na to opozorimo in poskrbimo za našo skupno medeno prihodnost. Že danes.

Brez čebel bi imeli za tretjino manj živil

Trenutno so čebele zelo ogrožene, njihovo umiranje pa postaja vse bolj zaskrbljujoče. Znanstveno potrjene raziskave so pokazale, da izginjajo zaradi okolju škodljivih pesticidov, pomanjkanja hrane, pa tudi pomanjkanja gnezdišč. Kar se zdi na prvi pogled za človeka precej nepomembno, ga lahko v prihodnje resno ogrozi, saj čebele ne izdelujejo samo medu, ampak tudi oprašujejo rastline. Tako poskrbijo, da se iz cvetov razvijejo plodovi in imamo ljudje in živali dovolj hrane. Če čebele ne bi opraševale rastlin, bi imeli približno za tretjino manj živil.

Zakaj naš prvi trajnostni projekt namenjamo čebelam?

  • Ker brez njih ne bo rastlinske raznovrstnosti, kot jo poznamo danes. Ostali bomo brez številnih pridelkov, ki se nam danes zdijo samoumevni, s tem pa naša prehrana ne bo več tako pestra.
  • Ker brez njih ne bo naravnih čebeljih pridelkov: cvetnega prahu, propolisa, matičnega mlečka, voska, in seveda medu.
  • Ker bo veliko manj lokalno pridelane hrane, kar ne bo vplivalo samo na kakovost življenja, ampak tudi na gospodarske razmere.
  • Ker njihovo izginjanje kaže na to, da slabo skrbimo za okolje.

Projekt smo zastavili širše od raziskovanja – želimo izobraževati in ozaveščati. Skrb za čebele je za nas velika odgovornost, zato bo projekt dolgotrajne narave. Na tej spletni strani boste lahko spremljali razvoj projekta, s katerim bodo povezane številne aktivnosti v sklopu ohranjanja čebel.

Spremljajte projekt in spreminjajte svet z nami. Vsak dan.

Ali ste vedeli?
Ali ste vedeli?
 
Kako lahko pomagate sami?
Kako lahko pomagate sami?