Skrbno s hrano
Skrbno s hrano

Odpadna hrana je vse bolj pereč problem, s katerim se kot družba soočamo in ima negativen vpliv na okolje. Pri HOFERju si v sklopu iniciative Danes za jutri ter projekta SKRBNO S HRANO prizadevamo zmanjšati količino presežne hrane v trgovinah in izzive rešujemo na dveh nivojih. V prvi vrsti s premišljenim načinom naročanja skrbimo, da je ostankov hrane v trgovini malo, za donacijo primerne izdelke pa trgovine donirajo socialno ogroženim in ranljivim skupinam. Na drugi strani širimo zavest o ravnanju s hrano v gospodinjstvih - z novim logotipom na izdelkih lastnih blagovnih znamk namreč osveščamo, da izdelka po poteku roka uporabnosti pogosto še ni treba zavreči.  

Vse naše trgovine neprodane količine hrane namenjajo socialno ogroženim in ranljivim skupinam

Za odgovorno ravnanje s hrano skrbimo z optimizacijo naročanja izdelkov in dovršenim logističnim sistemom ter pocenitvijo izdelkov pred potekom roka uporabnosti. Kljub temu pa omejena količina predvsem sveže hrane ob zaprtju trgovine ostane neprodana. Z namenom doniranja omenjene hrane smo se leta 2017 priključil projektu Donirana hrana, ki ga je leta 2013 pričela izvajati Zveza Lions klubov, distrikt 129, Slovenija. Ob letošnjem Svetovnem dnevu hrane smo k projektu priključili vseh 89 trgovin HOFER.

Tako več kot 10.000 socialno ogroženim in ranljivim skupinam doniramo sadje, zelenjavo, kruh in pekovske izdelke pred pretečenim rokom uporabnosti ter druge primerne izdelke. V sklopu projekta smo v samo prvih 9 mesecih leta 2021 razdelili že več kot 500 ton hrane.

Organizacije smo podprli z donacijo v vrednosti 17.800 evrov

Na področju prevzema in razdeljevanja hrane socialno ogroženim in ranljivim skupinam sodelujemo s prostovoljci iz kar 24 socialnih in humanitarnih organizacij. Ker prevzemanje in razvoz hrane za organizacije predstavlja opazen strošek, smo ob Svetovnem dnevu hrane pri HOFERju vsem organizacijam, s katerimi sodelujemo v sklopu projekta Donirana hrana, namenili donacijo v skupnem znesku 17.800 evrov za pokritje njihovih logističnih in drugih manipulativnih stroškov iz naslova projekta Donirana hrana.

Z novim logotipom skrbno s hrano tudi v gospodinjstvih

Ljudje hrano pogosto zavržemo, četudi so izdelki senzorično povsem neoporečni. Zato smo uvedli nov logotip »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.«, ki je umeščen na izdelkih naših lastnih blagovnih znamk z rokom uporabnosti »Uporabno najmanj do«. Omenjeni izdelki namreč pogosto niso za zavreči, če so bili zaprti, pravilno hranjeni in imajo ustrezen videz, vonj in okus. Naš cilj je osveščanje o skrbnem ravnanju s hrano v gospodinjstvih - zmanjšanju količine zavrženih izdelkov in s tem zmanjšanju negativnega vpliva na okolje.

Na tem področju sodelujemo tudi z Biotehniško fakulteto, kjer izvajajo senzorične analize in mikrobiološke preiskave izdelkov z umeščeno oznako »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.« pred in po izteku roka uporabnosti »Uporabno najmanj do«.

Da bi zmanjšali izgube živil v dobavni verigi, pa v našo ponudbo občasno vključujemo tudi jabolka nepravilnih oblik. Na ta način lahko prispevamo k zmanjšanju morebitne gospodarske izgube na strani naših pridelovalcev, ki nastajajo zaradi okoljskih vplivov, kot so na primer izredni vremenski pojavi.

Zbiralna akcija očal
Zbiralna akcija očal
 
Vrečka dobrote
Vrečka dobrote